søndag 22. mai 2011
NN
Venter spent på svar fra en ornitolog jeg mailet angående denne (utydelig fotograferte, og for meg ukjente) fuglen. Hunn-dompapbrunt hode og hals som går over i lysebrunt/beige markert på brystet. På størrelse med en dompap. Svarte fjær bakerst med hvitt oppå halefjærene. Skikkelig søtt ansikt med nebbfarge "midt-i-mellom". Spiser knopper, tror jeg. Hadde jeg ikke visst bedre ville jeg trodd det var en krysning mellom dompap og, vel - kanskje grønnfink?
Men det er vel ganske umulig....
Akkurat HER kunne jeg tenke meg noen kommentarer.... :-)
lørdag 21. mai 2011
Blomstring og ikke-blomstring...
Noen steder har man bommet litt med tanke på konseptet "blomstring hele sommeren". Men det er jo egentlig, synes jeg, ganske fint med forskjellige grønnfarger og fasonger på kommende blomster også!
Vårvortemelken er snart på sitt fineste, og perleblomstene har fått følge av selvsådde malva og matrem. Pluss litt til da... :-)
søndag 15. mai 2011
lørdag 7. mai 2011
Vårblomstring
Krokusen takket av rekordtidlig i år. Det gikk fra 1 meter snø til full vår i løpet av et lite knips.
Kuleprimulaen som ble innkjøpt for noen år siden, ble delt på fem i fjor og kommer seg heldigvis fint igjen. Den hvite "inneprimulaen" (arten erstatter julestjerner umiddelbart etter nyttår hvert år!!!) fikk nytt liv i hagen.
Auriklene kommer fra Bestemors hage. Hun pleide alltid å ha en sånn i håret 17. mai. De har stått i blomst i over en uke allerede, så det spørs vel om prydverdien er helt på topp den datoen i år.
Gule blomster er ikke mine favoritter, men akkurat disse villtulipanene er jeg veldig glad i.
Kanskje nettopp fordi det er så tidlig på året....
onsdag 27. april 2011
Brenneslesuppe


Allerede så tidlig som 18. april (!) ble årets første brenneslesuppe tilberedt og servert her i huset. Klarte ved hjelp av hansker og saks, å samle en liter av dette (enn sålenge) fantastiske ugresset.
Skyller godt (selv om noen sandkorn i bunn liksom hører med i denne retten), koker opp (sånn ca.) 1 liter vann og putter i neslene. Disse skal idet vannet koker opp igjen (i følge den svenske kokebokforfatteren Carl Butler), koke i nøyaktig 12 minutter.
Siler av - og tar vare på - vannet (væsken som skal bli suppe)
Lager jevning av passe med (meieri)-smør og mel. Sper deretter under kraftig omrøring (man vil jo ikke ha klumper i suppen) med neslevannet. Tilsetter en grønnsakbuljongterning og lar det putre en tjue minutters tid.
Jeg koker i mellomtiden noen egg, henter gressløk i urtehagen og hakker neslene fint med kniv.
Smaker til suppen med pepper og evt. litt salt.
Brennesle og (oppklippet) gressløk opp i gryta.
Kokte egg avskalles, deles i to og legges på tallerken. Varm suppe helles over.
Et voilà!
Dette var passe lunch for to, ikke altfor storspiste, personer.
Bjørnerot
søndag 17. oktober 2010
Medio oktober
Det er på denne tiden av året jeg drømmer om en hage på 100 kvadrat (og ikke 2500!) Alternativt ikke et eneste løvfellende tre i mils omkrets...
Abonner på:
Innlegg (Atom)