lørdag 21. mai 2011

Blomstring og ikke-blomstring...





Posted by Picasa

Noen steder har man bommet litt med tanke på konseptet "blomstring hele sommeren". Men det er jo egentlig, synes jeg, ganske fint med forskjellige grønnfarger og fasonger på kommende blomster også!
Vårvortemelken er snart på sitt fineste, og perleblomstene har fått følge av selvsådde malva og matrem. Pluss litt til da... :-)

lørdag 7. mai 2011

Vårblomstring







Posted by Picasa

Krokusen takket av rekordtidlig i år. Det gikk fra 1 meter snø til full vår i løpet av et lite knips.
Kuleprimulaen som ble innkjøpt for noen år siden, ble delt på fem i fjor og kommer seg heldigvis fint igjen. Den hvite "inneprimulaen" (arten erstatter julestjerner umiddelbart etter nyttår hvert år!!!) fikk nytt liv i hagen.
Auriklene kommer fra Bestemors hage. Hun pleide alltid å ha en sånn i håret 17. mai. De har stått i blomst i over en uke allerede, så det spørs vel om prydverdien er helt på topp den datoen i år.
Gule blomster er ikke mine favoritter, men akkurat disse villtulipanene er jeg veldig glad i.
Kanskje nettopp fordi det er så tidlig på året....

onsdag 27. april 2011

Brenneslesuppe


Posted by Picasa
Allerede så tidlig som 18. april (!) ble årets første brenneslesuppe tilberedt og servert her i huset. Klarte ved hjelp av hansker og saks, å samle en liter av dette (enn sålenge) fantastiske ugresset.
Skyller godt (selv om noen sandkorn i bunn liksom hører med i denne retten), koker opp (sånn ca.) 1 liter vann og putter i neslene. Disse skal idet vannet koker opp igjen (i følge den svenske kokebokforfatteren Carl Butler), koke i nøyaktig 12 minutter.
Siler av - og tar vare på - vannet (væsken som skal bli suppe)
Lager jevning av passe med (meieri)-smør og mel. Sper deretter under kraftig omrøring (man vil jo ikke ha klumper i suppen) med neslevannet. Tilsetter en grønnsakbuljongterning og lar det putre en tjue minutters tid.
Jeg koker i mellomtiden noen egg, henter gressløk i urtehagen og hakker neslene fint med kniv.
Smaker til suppen med pepper og evt. litt salt.
Brennesle og (oppklippet) gressløk opp i gryta.
Kokte egg avskalles, deles i to og legges på tallerken. Varm suppe helles over.
Et voilà!
Dette var passe lunch for to, ikke altfor storspiste, personer.

Bjørnerot


Grønnfargen og "lubbenheta" på Bjørnerota idet den våkner til liv om våren, er rett og slett helt fantastisk! Skulle ønske det fantes en kur som stoppet den videre utviklingen....
Posted by Picasa

søndag 17. oktober 2010

Medio oktober

 

Det er på denne tiden av året jeg drømmer om en hage på 100 kvadrat (og ikke 2500!) Alternativt ikke et eneste løvfellende tre i mils omkrets...
Posted by Picasa

søndag 12. september 2010

Høst i Veimot

Posted by Picasa
Sommeren 2010 er definitivt på hell. Lysten til å bedrive hagesysler har, som tidligere år, avtatt utover sensommeren. Jeg blir spesielt tappet for energi når vi får langvarige regnværsperioder såpass langt ut i sesongen. Ting tar på en måte litt overhånd. Agurkurten, - kjøpte èn plante for snart 20 år siden - utnytter situasjonen til sin fordel. Hagemor luker ikke i slikt vær, og da ser denne ugraslignende veksten sin mulighet til å "poppe" opp overalt... Samme det. De er jo pene. Fryser ned blomster i isbiter.
Rosa Rugosa har for tiden "alle" stadier. Knopper, blomster og nyper. Sistnevnte skal etterhvert bli purè.


Rød solhatt - Echinachea - pryder fortsatt urtehagen.




Det samme gjør rosa og blå Isop samt blomstene til diverse mynter.
Fortsatt mye å glede seg over når man bare ser etter...