lørdag 7. mai 2011
Vårblomstring
Krokusen takket av rekordtidlig i år. Det gikk fra 1 meter snø til full vår i løpet av et lite knips.
Kuleprimulaen som ble innkjøpt for noen år siden, ble delt på fem i fjor og kommer seg heldigvis fint igjen. Den hvite "inneprimulaen" (arten erstatter julestjerner umiddelbart etter nyttår hvert år!!!) fikk nytt liv i hagen.
Auriklene kommer fra Bestemors hage. Hun pleide alltid å ha en sånn i håret 17. mai. De har stått i blomst i over en uke allerede, så det spørs vel om prydverdien er helt på topp den datoen i år.
Gule blomster er ikke mine favoritter, men akkurat disse villtulipanene er jeg veldig glad i.
Kanskje nettopp fordi det er så tidlig på året....
onsdag 27. april 2011
Brenneslesuppe


Allerede så tidlig som 18. april (!) ble årets første brenneslesuppe tilberedt og servert her i huset. Klarte ved hjelp av hansker og saks, å samle en liter av dette (enn sålenge) fantastiske ugresset.
Skyller godt (selv om noen sandkorn i bunn liksom hører med i denne retten), koker opp (sånn ca.) 1 liter vann og putter i neslene. Disse skal idet vannet koker opp igjen (i følge den svenske kokebokforfatteren Carl Butler), koke i nøyaktig 12 minutter.
Siler av - og tar vare på - vannet (væsken som skal bli suppe)
Lager jevning av passe med (meieri)-smør og mel. Sper deretter under kraftig omrøring (man vil jo ikke ha klumper i suppen) med neslevannet. Tilsetter en grønnsakbuljongterning og lar det putre en tjue minutters tid.
Jeg koker i mellomtiden noen egg, henter gressløk i urtehagen og hakker neslene fint med kniv.
Smaker til suppen med pepper og evt. litt salt.
Brennesle og (oppklippet) gressløk opp i gryta.
Kokte egg avskalles, deles i to og legges på tallerken. Varm suppe helles over.
Et voilà!
Dette var passe lunch for to, ikke altfor storspiste, personer.
Bjørnerot
søndag 17. oktober 2010
Medio oktober
Det er på denne tiden av året jeg drømmer om en hage på 100 kvadrat (og ikke 2500!) Alternativt ikke et eneste løvfellende tre i mils omkrets...
søndag 12. september 2010
Høst i Veimot
Sommeren 2010 er definitivt på hell. Lysten til å bedrive hagesysler har, som tidligere år, avtatt utover sensommeren. Jeg blir spesielt tappet for energi når vi får langvarige regnværsperioder såpass langt ut i sesongen. Ting tar på en måte litt overhånd. Agurkurten, - kjøpte èn plante for snart 20 år siden - utnytter situasjonen til sin fordel. Hagemor luker ikke i slikt vær, og da ser denne ugraslignende veksten sin mulighet til å "poppe" opp overalt... Samme det. De er jo pene. Fryser ned blomster i isbiter.
Rosa Rugosa har for tiden "alle" stadier. Knopper, blomster og nyper. Sistnevnte skal etterhvert bli purè.
Rød solhatt - Echinachea - pryder fortsatt urtehagen.
Det samme gjør rosa og blå Isop samt blomstene til diverse mynter.
Fortsatt mye å glede seg over når man bare ser etter...
Rosa Rugosa har for tiden "alle" stadier. Knopper, blomster og nyper. Sistnevnte skal etterhvert bli purè.
Rød solhatt - Echinachea - pryder fortsatt urtehagen.
Det samme gjør rosa og blå Isop samt blomstene til diverse mynter.
Fortsatt mye å glede seg over når man bare ser etter...
lørdag 7. august 2010
onsdag 4. august 2010
Markens grøde
Basilikumen har blitt høstet jevnlig en lang stund allerede. Noe har gått rett i maten, noe har blitt tørket, men mesteparten har blitt frosset ned. Det som er igjen av den nå (vil nok ikke ta seg opp igjen med full styrke heretter), havner rett i gryta! (Eller salaten eller pizzaen eller...)
En del av de andre urtene, har også blitt hyppig brukt i løpet av sommeren. Men nå er det vel på tide å tenke på "vinterforrådet" også av disse.
Etter jobb er vel ikke akkurat det mest gunstige tidspunktet å høste urter, men med værutsiktene fremover er det trolig det beste jeg kan få til...
Koriander har i ettermiddag havnet i fryseboksen (Stor takk til Mona som tipset meg om dette!) Bildene viser "lavendelsukker" og "sitronmelissehonning" (ved hjelp av stavmixer). Har i tillegg gjort i stand litt "peppermyntesukker" (fryktelig som det svir i øynene når man hakker peppermynte!)
Må vel dra i gang tørking av oregano, salvie, timian, flere slag mynte, sitronmelisse etc også. Gressløk, luftløk og pipeløk er det vel best å fryse. Tror kanskje det gjelder for vintersar, også?
Pepperrot kan jeg - forhåpentligvis - grave opp et par måneder til!
En del av de andre urtene, har også blitt hyppig brukt i løpet av sommeren. Men nå er det vel på tide å tenke på "vinterforrådet" også av disse.
Etter jobb er vel ikke akkurat det mest gunstige tidspunktet å høste urter, men med værutsiktene fremover er det trolig det beste jeg kan få til...
Koriander har i ettermiddag havnet i fryseboksen (Stor takk til Mona som tipset meg om dette!) Bildene viser "lavendelsukker" og "sitronmelissehonning" (ved hjelp av stavmixer). Har i tillegg gjort i stand litt "peppermyntesukker" (fryktelig som det svir i øynene når man hakker peppermynte!)
Må vel dra i gang tørking av oregano, salvie, timian, flere slag mynte, sitronmelisse etc også. Gressløk, luftløk og pipeløk er det vel best å fryse. Tror kanskje det gjelder for vintersar, også?
Pepperrot kan jeg - forhåpentligvis - grave opp et par måneder til!
Abonner på:
Innlegg (Atom)